Menu

Káva pod drobnohledem: která z domácích příprav je nejšetrnější

Poradna 16. 3. 2021
Autor: Anna Jurečková , Městská duše s vášní pro přírodu

Kdo by nemiloval šálek horké silné kávy. Teď, když nemůžeme navštěvovat své oblíbené kavárny, si ji navíc o to více vaříme doma. Jaké jsou nejběžnější postupy přípravy v domácích podmínkách? A jaký vychází nejšetrněji, co se energií týče, ale i peněženky a životního prostředí? Podívejte se na srovnání.

Někdo pospíchá, někdo si chce užívat kávové obřady a rituály. Která příprava šetří přírodu i peněženku?

Při chystání oblíbeného kofeinového nápoje hraje roli mnoho faktorů. O tom, která káva a příprava je nejlepší, psát nebudeme, záleží, jaké má kdo preference. Někdo si potrpí na rychlost, pro někoho je vaření kávy rituál. Někdo má rád s mlékem, jiný bez. 

Co nás ale zajímá, je to, jaké způsoby jsou nejvýhodnější z ekonomického (i ekologického) hlediska. Zatímco objem vody většinou odpovídá množství požadované kávy, se spotřebou elektřiny a peněz je to různé.

Rychlé a jednoduché kapsle

Co si budeme povídat, výhodou kapslí je hlavně rychlost a jednoduchost. V podstatě stačí stisknout tlačítko na vašem kávovaru. Nemusíte řešit dávkování, teplotu vody, mletí zrnek ani údržbu. Snad jen to, že jsou kapsle zbytečnou ekologickou zátěží. Nejsou totiž biologicky rozložitelné a jejich spotřeba celosvětově roste. Dnes už ale narazíte na kapsle, které jsou znovu plnitelné a problém s odpadem u nich odpadá. Jeden nápoj vyjde zhruba na deset korun a odpovídající množství vody dle velikosti šálku. 

A spotřeba elektřiny? Důležitým parametrem je příkon kávovaru. Čím vyšší je, tím rychleji se nápoj připraví.  Má vliv také na spotřebu elektrické energie a obecně platí, že vyšší příkon rovná se větší žrout elektřiny. U kapslového přístroje se pohybuje v rozpětí od 800 do 1800 wattů.

Okolo kávy se točí také život Jakuba a Jany, účastníků jedné z našich roomtours. Pozvěte se dál.

Kávovar na espresso se spoustou pro i proti

Ať už pákový, nebo automatický, tady si připlatíte už na začátku. Kvalitní mašiny na přípravu espressa totiž vyjdou na několik tisíc. Příprava a údržba je trochu složitější než u kávy na kapsle. Kdo si ale potrpí na kvalitní a intenzivní espresso, ten si s kapslovačem co do chuti pravděpodobně nevystačí. 

Cena zrnek je trochu nižší, i při koupi výběrové kávy vychází jeden šálek kolem sedmi korun. Zrnka se navíc dají kupovat na váhu do znovu použitelných nádob. Lógr, který zbyde po extrakci, lze využít jako peeling nebo hnojivo. 

Nevýhodou je, že tyto spotřebiče jsou zodpovědné za nezanedbatelné ztráty energie. Často jsou totiž zapojeny celý den a nepřetržitě pracují například na nahřívání hrnků nebo udržení teploty. Pokud si připravíte kávu dvakrát denně, pak je lepší kávovar vypnout ihned. V případě větší spotřeby (to platí spíše pro kanceláře) se vypnutí po každém připraveném espressu nevyplatí. U pákových kávovarů je navíc potřeba pořídit si zvlášť mlýnek, což je další spotřeba navíc. Ideální příkon je kolem 1400 W.

Pamatujete si ještě, jak to ve srubu u Verči a Boba vonělo dřevem a svobodou? Pojďte si to připomenout. 

Alternativa pro každého

Mluvíme o přípravách, které se rozšířily zejména během posledních let. Jde o celou řadu alternativ, jak si z namletých zrn ručně nachystat větší množství voňavé kávy. Ať už je to frenchpress, moka konvička, chemex nebo třeba aeropress, společná pro všechny zmíněné je časová náročnost. Zahrnuje totiž namletí kávy, uvaření vody a postupnou extrakci. Celý proces může trvat až patnáct minut. Zvlášť dodržujete-li správnou teplotu vody, hrubost mletí a váhu. Odměnou je ale objevování chutí, se kterými se u klasického espressa nesetkáte. 

Stěžejním spotřebičem je zde rychlovarná konev. Její spotřeba elektřiny je celkem malá, je ale nutné dbát na to, abyste vařili vždy jen takové množství vody, které v tu chvíli potřebujete. Vyplatí se taky konev po použití vypojit ze zásuvky. Šálek filtrovaného kafe se na rozdíl od espressa připravuje ze zhruba 15 gramů zrnek. Cenově se tedy pohybujeme kolem 15 korun. Samozřejmě ale záleží, jakou kávu konkrétně odebíráme. Nevýhodou je spotřeba jednorázových papírových filtrů, na trhu už jsou dnes ale k dostání látkové varianty, které je možné používat opakovaně. 

Pro fanoušky filtrované kávy, ale odpůrce zdlouhavé přípravy je vhodná volba tzv. překapávač. Jeho výhodou je zejména schopnost přefiltrovat větší objem tekutiny. 

Foto: Photo by Jannis Brandt on Unsplash

Anna Jurečková

Anna Jurečková, Městská duše s vášní pro přírodu

Jsem novinářka a copywriterka. Od dětství bydlím v Praze a tak ráda unikám do přírody, popřípadě ke knížkám nebo józe. Vím, jak je život ve městě někdy náročný, proto ráda hledám způsoby, jak si ho usnadnit, a píšu o lidech, kteří se rozhodli žít trochu jinak.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál